A jól bevált, évtizedekig szolgáló ételmintás üveg a feladatát kiválóan látta el, s az emberek egészséges, fertőzésmentes étkeztetésének követelményével kapcsolatban nem is lehetett szempont, hogy mennyi is ennek a biztonságnak a költségigénye. Nagyon helyesen, hiszen nem létezett higiénikus, elfogadható alternatíva, amely egyszersmind gazdaságosabb megoldást kínált volna.
A műanyagból készült, s a környezetben lebomló ételminta tároló tasak megjelenése azonban gyökeres fordulatot jelentett az ételminták kezelésében gazdasági szempontból. Legnagyobb előnye a darabra-fillérre való tervezhetőség és a jelentős munkaidő-megtakarítás.
A tasak minden tekintetben egyenértékű az ételmintás üveggel, egy területen pedig előnyt is jelent: szilárd, darabos ételt, például egy fánkot vagy egy szelet rántott húst a tasakba minden nehézség nélkül behelyezhetünk.
Beszélnünk kell az ételmintás üvegek kezeléséről, ami szintén gyakran okoz problémát. Nem elég az üvegeket kimosni, kifertőtleníteni. A forrástól számított 10 percig tartó főzési idővel kell az üvegeket kezelni, majd vagy a vízben hagyva kihűlni, vagy csipesszel benyúlva tiszta konyharuhán csorgatva szárítani. Csak a csiszolt dugós szabványüveget fogadjuk el. Ételminta-vételnél a laboratóriumi eredmény szempontjából sem elhanyagolható az ételmintás üvegek kezelése.
Ételmintát kötelező eltenni előfizetéses étkeztetés esetén, adagszámtól függetlenül minden, konyhán készült és kiszolgált ételféleségből. Amennyiben együtt főtt az étel, egy üvegben, ha külön, pl. tészták esetében, külön az alapot és külön a szóratot. Á la carte esetében a 30 adag vagy efölötti ételkészítésnél kötelező az ételminta eltétele. A főzőkonyhákon és tálalókonyhákon készített előfizetéses ételeket naponta kiszolgálják.
Á la carte étkeztetésben lefőzött, hűtőbe helyezett készételeken a készítési időt fel kell tüntetni minden esetben beazonosítható módon.
forrás: www.elelmezes.hu
Az ételminta tárolására csírátlanítható, légmentesen zárható üvegedényt kellett rendszeresíteni, melyet használat előtt 10 percig forrásban lévő vízben kellett kifőzni. Az üvegdugót leragasztó papíron fel kellett tüntetni az üveg tartalmát, a mintavétel időpontját, a mintát eltevő dolgozó kézjegyét
Nem nehéz belátni, hogy az annak idején teljesen indokolt, de nagyon munka- és erőforrás igényes ételminta-kezelés napjaink technológiai fejlődésének köszönhetően jelentősen leegyszerűsödött. A korábbi gyártástechnológia – bár a műanyagokat régóta megtalálhatjuk mindennapi használati tárgyaink alapanyagai között – nem tette lehetővé olyan műanyag ételmintás zacskó előállítását, amely megfelelt volna a többes követelményeknek: egyszerre kell gazdaságosnak (olcsónak), sterilen kezelhetőnek és felhasználhatónak, valamint környezetbarátnak lennie. A steril ételmintás zacskó felhasználás után a környezetbe kikerülve kevesebb, mint egy év alatt magától lebomlik, így egyáltalán nem terheli a környezetet.
A műanyagból készült ételmintás zacskó alkalmazása valósággal forradalmasítja az ezzel kapcsolatos költségeket, munkafolyamatokat és a tervezhetőséget, helyet szabadít fel a raktárban és mosogatóban, kizárja a higiéniai kockázatokat, összegezve: egy halom immár fölöslegessé vált kötelezettségtől szabadítja meg a konyha menedzsmentjét és személyzetét.